Ontstaan

Carnavalsvereniging de Toetenburgers is ontstaan uit schutterij Eendracht Maakt Macht (E.M.M.) en Fanfare Crescendo.

Op 21 februari 1954 werd er in het schuttersgebouw E.M.M. een carnavalsbal georganiseerd door Crescendo. Waarna in 1959 de twee verenigingen het carnavalsfeest gezamenlijk gingen organiseren met een raad van elf, die onder verantwoording van beide verenigingen de invulling en daadwerkelijke uitvoering verzorgde.

Wat gebeurde er tussen 1959 en 1987? Werd er carnaval gevierd… en genoeg gedronken.

Op 26 oktober 1987 werd de beperkte zelfstandigheid een feit. De Toetenburgers werden gedeeltelijk ontkoppeld van schutterij en muziekvereniging, waarbij de samenwerking voor de toekomst schriftelijk werd vastgelegd. De Toetenburgers moesten aantonen op eigen benen verder te kunnen zonder de bestuurlijke vaardigheden van E.M.M. en Crescendo.

Op 1 juni 1990 besluiten de Toetenburgers toe te treden tot het Gemeenschappelijk Zevenaars Karnaval “Boemelburcht”. Dit was een stap in de goede richting om het carnavals gebeuren met al z’n facetten gezamenlijk te gaan aanpakken. Als op 31 maart 1995 E.M.M. en Crescendo zich geheel terug trekken uit de organisatie is de totale verzelfstandiging van de Toetenburgers gerealiseerd. Vanaf dat moment konden de Toetenburgers doorgroeien tot een stabiele en financieel gezonde vereniging.

De naam is ontleed aan de legendarische boerderij aan de Slenterweg “De Toetenburg”, gebouwd in het jaar 1677. In 1959 hebben de bewoners van deze boerderij, de familie Bus, aangeboden om de naam te verbinden aan de carnavalsvereniging. Dit jaartal is dan ook het geboortejaar van carnavalsvereniging De Toetenburgers. Ook werd het familiewapen van familie Bus, het vignet van de verenging en in 2012 het wapen. Deze heeft van 1959 tot november 2012 gediend als logo van de vereniging.

In 2012 bedacht de vereniging dat de tijd, het logo en de huisstijl van de vereniging had ingehaald. Er werd een carnavalesk en aansprekend nieuw logo ontworpen met een bijpassende huisstijl. Aangezien het familiewapen een belangrijke waarde heeft voor de vereniging, werd het familiewapen vanaf dat moment ingezet als wapen van de vereniging.

Het bestuur

Het bestuur van de Toetenburgers vergadert elke eerste woensdag of eerste donderdag van de maand.
Het bestuur bestaat uit:

Voorzitter: Gert-Jan Stevens
voorzitter@toetenburgers.nl
afgevaardigde voor: Raad van Elf; Senaat; Boemelburcht, President/ hofhouding

Secretaris: Kim Coenraads
secretaris@toetenburgers.nl
afgevaardigde voor: kledingcommissie, Dansgardes, Toetenburgerzangers

Penningmeester: Jimmy Donker 
penningmeester@toetenburgers.nl
afgevaardigde voor: gebouwbeheer Reisenakker, gemeente Zevenaar, ledenadministratie, PR commissie, sponsoring, (jeugd)wagenbouw

Erik Nas
erik@toetenburgers.nl
afgevaardigde voor: kindercarnaval, Pronkzittingcommissie